کرونا ویروس یا ویروس کوئید ۱۹
دستور العمل عمومی پیشگیری از شیوع و ابتلاء به کرونا
نمای کلی ویروس کرونا
سازمان بهداشت جهانی از کرونا ویروس به عنوان 2019nCoV یاد کرده است که در آن n به معنی جدید و Cov به معنی ویروس تاجی است. به طور کلی این ویروس نيز شبيه سندروم حاد تنفسی که سارس (SARS) نامیده می شود است، اما به هیچ وجه یکسان نیستند.
منشاء آلودگی
منشا و منبع آلودگی که تاکنون مشاهده شده است، عمدتا بیماران مبتلا به ویروس کوئید ۱۹ هستند. اما لازم است بدانید که فرد ناقل بدون علامت بیماری نیز میتواند منبع عفونت باشد
راههای انتقال ویروس کرونا
این ویروس می تواند از شخصی به شخص دیگر منتقل شود، شيوع از طریق ترشحات مجرای تنفس و تماس (با سطوح و یا فرد به فرد) از مهمترین عوامل انتقال ویروس اند. همچنین انتقال از راه ذرات هوا نیز یکی دیگر از راه های انتقال این ویروس است.
افراد مستعد
این ویروس به طور کلی در تجمعات به راحتی منتقل می شود. عوارض ابتلاء به بیماری در افراد مسن و مبتلایان به بیماری های مزمن شدیدتر است. کودکان و نوزادان نیز در خطر ابتلاء هستند.
دوره نهفتگی
از ۱ تا ۱۴ روز، بیشتر ۳ تا ۷ روز.
علائم بیماری
این بیماری عمدتا با تب، خستگی و سرفه ی خشک بروز می یابد. تعداد کمی از بیماران نیز علائمی مانند گرفتگی بینی، آبریزش بینی و اسهال دارند، همچنین در برخی از بیماران فقط تب و خستگی خفیف (وغيره) بروز پیدا می کند. بیمارانی که این بیماری در آنها شدت می یابد، پس از گذشت یک هفته دچار مشكل تنفسی می شوند.
درمان
داروهای موثر در حال تولید هستند، ولی تاکنون روش موثری برای مقابله ویروس کرونا تایید نشده است.
پیش آگهی
پیش آگهی شمار زیادی از بیماران خوب است و شرایط تعداد کمی از ایشان بحرانی می شوند. به طور کلی پیش آگهی این بیماری برای افراد مسن و افرادی که پیش زمینه بیماری دارند خوب نیست، در کودکان نیز علایم این بیماری کمتر است.
غربالگری و مراقبت کرونا جدید (COVID-19) سامانه وزارت بهداشت
نکات کلیدی در پیشگیری فردی از کرونا (قرنطينه خانگی)
هدف و اهمیت قرنطینه خانگی چیست؟
هدف از قرنطینه خانگی، قرنطینه جسمی و فیزیکی، ممانعت از توقف و رفت آمد بیمار در جامعه، جلوگیری از بروز مبتلایان نسل دوم و سوم است.
مادامی که شمار زیادی ناقل بدون عوارض یا بیمار بالقوه وجود داشته باشد، قرنطینه خانگی به عنوان یک انتخاب مهم، میتواند راه حل مشکلی باشد که نهادهای درمانی نمی توانند آن را حل کنند. در صورت بروز هر عوارضی، باید برای تشخیص و درمان به بیمارستان مراجعه کرد.
در این مدت می توانید از فعالیت در رسانه های اجتماعی، پخت و پز، کتاب خواندن، نوشیدن چای و سایر فعالیت های غنی کننده اوقات فراغت استفاده کنید، تا کوئید ۱۹ یا همان کرونا ویروس توانایی گسترش خود را از دست داده و از بین برود.
چگونگی قرنطینه در خانه
محيط قرنطینه
- فرد قرنطینه شده باید در اتاق جداگانه و با تهویه مناسب زندگی کند. از تهویه مناسبه مناطق مشترک منزل مانند آشپزخانه، حمام و غیره اطمینان حاصل شود (باز بودن پنجره ها).
- اعضای خانواده باید در اتاق مجزا زندگی کنند. اگر شرایط انجام این کار وجود ندارد، باید فاصله بیش از یک متر را با فرد قرنطینه شده حفظ کنند.
- محدوده فعالیت فرد قرنطینه شده و محدوده مشترک با سایر اعضای خانواده با بیمار را باید به حداقل رسانده، به ویژه از صرف غذا کنار فرد خودداری شود.
- نباید لوازمی همچون مسواک، حوله، کارد و چنگال، سرویس بهداشتی، ملافه و… با فرد قرنطینه شده به اشتراک گذاشته شود.
- از ملاقات فرد قرنطینه شده پرهیز شود.
مراقبت (پرستار بیمار)
- تعیین یک فرد سالم و فاقد بیماری مزمن برای پرستاری از فرد قرنطینه
- پرستار باید هنگام حضور در اتاق فرد قرنطینه شده ماسک بزند، (به توضیحات «ماسک» در ادامه مقاله مراجعه کنید.)
- پرستار پس از تماس مستقیم با فرد قرنطینه شده با ورود به اتاق قرنطینه، لزوما باید بهداشت دست های خود را رعایت کند (قبل از تهیه غذا، قبل از صرف غذا، بعد از استفاده از سرویس بهداشتی و …) اگر آلودگی قابل مشاهده ای روی دست ها وجود داشت حتما با آب و صابون شسته شود.
ویروس زدایی
- هر روز با استفاده از مواد ضد عفونی کننده حاوی کلر لوازم اتاق خواب و روشور دستشویی را ضد عفونی کنید.
- برای جلوگیری از آلودگی سایر البسه، لباس و رختخواب فرد قرنطینه شده را با آب گرم ۶۰ تا ۹۰ درجه سانتیگراد و مواد شوینده خانگی به صورت جداگانه بشویید.
- برای انجام این کار حتما از دستکش استفاده شود و قبل و بعد از آن دست ها به خوبی شسته شود.
ترشحات و فضولات
- ترشحات تنفسی: هنگام عطسه و سرفه، همه افراد باید از ماسك پزشکی یا دستمال کاغذی یا آستین لباس خود برای پوشاندن دهان و بینی استفاده کنند، بعد از عطسه و سرفه دست های خود را بشویید. دستمالی که مستقیما جلوی دهان و بیشی گرفته شده را دور بیندازید یا اگر قابل شست و شو می باشد باید به خوبی شسته شود.
- فضولات: و هنگام تماس با دهان، ترشحات تنفسی، ادرار یا مدفوع فرد قرنطینه شده باید از دستکش یکبار مصرف اسفاده شود. فضولات فرد قرنطینه شده باید در کیسه ای جداگانه گذاشته درب کیسه را گره زده و به سطل زباله جداگانه انداخته شود و هنگام کشیدن سیفون و شستشوی سرویس بهداشتی درب آن را حتما ببنديم.
- اشیاء آلوده: لوازم آلوده شده مانند دستکش ، دستمال کاغذی و ماسک ها باید در اتاق بیمار جمع شوند ، علامت گذاری شده و جداگانه دور ریخته شوند.
- ظروف غذاخوری: ظروف غذاخوری فرد قرنطینه شده باید علامت گذاری شود . نیازی به دور ریختن ظروف مورد استفاده او نیست، کافیست بعد از استفاده با آب و مواد شوینده شسته شود.
استانداردهای خروج از قرنطینه
- اگر بعد از ۱۴ روز علایمی از بیماری در فرد قرنطینه شده مشاهده نشد، فرد میتواند منطقه قرنطینه را ترک کند.
- در صورت وجود علایم مرتبط با بیماری باید به پزشک مراجعه کند.(برای جزئیات بیشتر به « مراجعه برای درمان» در ادامه مقاله مراجعه کنید.)
ماسک
چه زمانی باید از ماسک استفاده شود؟
- استفاده از ماسک: توصیه می شود هنگام ملاقات با مردم، رفتن به یک مکان عمومی ، ورود به مکان های شلوغ یا سرپوشیده، استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی و غیره ، ماسک بپوشید.
- استفاده نکردن از ماسک: در مکان های شخصی یا فردی میتوان از ماسک استفاده نکرد.
از چه ماسکی باید استفاده شود؟
- برای عموم مردم ( بجز کادر پزشکی و کادر درگیر با بحران ) توصیه می شود ماسک پزشکی یکبار مصرف استفاده کنند.
- برای کارمندان در مکان های پرجمعیت مانند بیمارستان ها، فرودگاههای ایستگاه های قطار، متروها، اتوبوس های عمومی، هواپیماها، قطارهای سوپر مارکت ها، رستوران ها و غیره و همچنین اعضای ارگان هایی همچون پلیس، نیروهای امنیتی، پیک ها و… همین طور افرادی که در خانه دارای بیمار قرنطینه شده هستند، توصیه می شود از ماسک های جراحی پزشکی یا ماسک های محافظ ذرات مطابق با استانداردهای KN95/ N95 و بالاتر استفاده کنند.
ماسکهای کاغذی ، ماسکهای کربن فعال، ماسکهای پنبه ای و ماسکهای اسفنجی برای استفاده این افراد توصیه نمی شوند.
استفاده درست از ماسک چگونه است؟
استفاده درست از ماسک های یکبار مصرف پزشکی / ماسک های پزشکی به شرح زیر است:
- گیره ماسک روی بینی قرار گرفته و لایه های ماسک به بیرون یا به سمت پایین تا میشوند.
- لایه های تا شده را برای پوشاندن دهان ، بینی، فک بالا و پایین باز می شوند.
- نوک دو انگشت خود را در امتداد نوار فلزی پل بینی از وسط به طرفین و به آرامی به سمت داخل فشار دهید تا جایی که نزدیک به پل بینی شود.
- ماسک را بصورت صحیح مرتب کنید تا ناحیه اطراف ماسک كاملا به صورت بچسبد.
ماسک پزشکی استاندارد ۳ لایه دارد، لایه بیرونی دارای لایه مسدود کننده آب برای جلوگیری از ورود قطرات به ماسک است؛ لایه میانی دارای یک لایه فیلتر است ، از لایه داخلی در نزدیکی بینی و دهان برای جذب رطوبت استفاده می شود.
آیا می توان از ماسک فیلتردار استفاده نمود؟
- بله: عامه مردم می توانند از ماسک فیلتردار استفاده کنند، چرا که زدن این نوع ماسک می تواند از استفاده کننده آن محافظت کند.
- خیر: افراد مضنون یا مبتلایان به این بیماری نباید از ماسک فیلتردار استفاده کنند، به این دلیل که فیلتر نمیتواند از پخش قطرات تنفسی به سمت بیرون جلوگیری کند.
به چه مدت می توان از ماسک استفاده کرد؟
آیا حتما باید از ماسک یکبار مصرف استفاده شود؟
در رابطه با عموم مردم، در شرایطی که با فرد مبتلا با مشکوک به بیماری تماسی نداشته اید، میتوان با توجه به میزان پاکیزگی ماسک مدت زمان مصرف را به اندازه مناسب افزایش داد و با در نظر گرفتن شرایط از آن دوباره استفاده کرد، حتما باید به استفاده شخصی از ماسک توجه شود و پیش از ماسک زدن نیز بر اساس قواعد دستها شسته شده و در هنگام استفاده نیز از تماس با سطح داخلی ماسک خودداری گردد.
هر زمانی که ماسک به وسیله قطرات سرفه یا عطسه با دیگر اشیا آلوده، آلوده شد یا هنگامی که ماسک دچار تغییر شکل، آسیبه یا بوی خاص گردید، حتما باید به سرعت ماسک تعویض گردد.
ماسکی که چندبار مصرف شده را چگونه نگهداری کنیم؟
اگر نیاز به استفاده چندباره از ماسک هست، می توان آن را در محل پاکیزه، خشک و دارای تهویه هوای مطبوع آویزان کرد یا در پاکت کاغذی تمیز که امکان عبور هوا را دارد، قرار داده
لازم است که ماسک به طور جداگانه نگهداری شود، از تماس آنها با یکدیگر اجتناب گردد و استفاده کننده هر ماسک مشخص باشد، ماسک محافظتی استاندارد مصرف پزشکی را نمی توان شست و همچنین از مایع ضدعفونی کننده با حرارت دهی و دیگر روشها نیز نمی توان استفاده کرد. در ارتباط با سایر ماسک های غیر پزشکی مطابق دفترچه راهنمای ماسک عمل شود.
چگونه ماسک مصرف شده را دور بیاندازیم؟
ماسک مورد استفاده توسط افراد عادی، ریسک پخش کردن ویروس کرونای جدید را ندارد، بعد از استفاده آن را داخل کیسه ی پلاستیکی گذاشته، درب کیسه را بسته و براساس دستورات دسته بندی زباله های زیستی عمل شود.
ماسک استفاده شده توسط افراد مشکوک به بیماری و پرسنل مراقبت و پرستاری از آنان، مانند زباله های بیمارستانی جمع آوری و رسیدگی شود. پس از دور انداختن ماسک، دستها باید شسته شود.
افراد باردار و کودکان چگونه ماسک انتخاب کنند؟
- بانوان باردار در پوشیدن ماسک محافظتی باید با در نظر گرفتن و توجه به شرایط خود، محصولی که از راحتی نسبی برخوردار باشد را انتخاب کنند.
- کودکانی که در مرحله ی رشد و نمو هستند و شکل صورتشان کوچک است، باید از ماسک محافظتی کودکان استفاده کنند.
سالمندان و بیمارانی که با ماسک زدن احساس ناراحتی می کنند، چه کنند؟
سالمندان و افراد مبتلا به بیماری های قلبی، ریوی و سایر بیماری های مزمن، پس از ماسک زدن ممکن است احساس ناراحتی کنند، حتی ممکن است بیماری قبلی شدت پذیرد، این افراد باید از پزشک متخصص راهنمایی بگیرند.
دستکش
در زندگی روزمره آیا نیاز به پوشیدن دستکش می باشد؟
لازم نیست: عموم مردم در زندگی روزانه فقط کافیست تا به طور مرتبه دست ها را بشوینده
لازم است: پرسنل پرستاری و درمان، افراد دارای تماس نزدیک، پرسنل امور حمل و نقل و دیگر کارکنان محلهای پر رفت و آمد و شلوغ، بایستی به منظور کاهش ریسک انتقال از طریق تماس از دستکش استفاده کنند، اما استفاده از دستکش جایگزین بهداشت دست ها نمی شود و همچنان باید دست ها را به طور مرتبه شست.
عینک محافظ
در زندگی روزمره آیا نیاز به زدن عینک محافظ می باشد؟
خیر: در زندگی و کار عادی، رسیدگی به بهداشت دستها کافیست، اگر دستان مرتبا شسته شوند و خصوصا چشمان با دستان آلوده لمس نداشته باشند نیازی به زدن عینک محافظ نمی باشد.
میکروب زدایی
روش های ضدعفونی و ویروس زدایی کدامند؟
بر اساس «طرح تشخیص و درمان ذات الریه ناشی از کوئید ۱۹ (نسخه ی پنجم آزمایشی)» [منتشرشده در چین]، ویروس کرونا نسبت به اشعه ماوراء بنفش و گرما حساس است، ۳۰ دقیقه دمای ۵۶ درجه سانتیگراد، دی اتیل اتر، اتانول (الكل) ۷۵ درصد، مواد ضدعفونی کننده دارای کلر، پر استیک اسید و کلروفرم و سایر حلالهای چربی همگی میتوانند به طور موثر ویروس کرونا را نابود کنند، کلرهگزیدین نمی تواند به طور موثر ویروس را غیرفعال کند.
به دلیل اینکه در حال حاضر تأثیرگذاری روش های ضدعفونی دیگر نسبت به غیر فعال سازی ویروس کرونای جدید مشخص نشده، روش های دیگر ضدعفونی برای استفاده در ویروس زدایی ویروس کرونای جدید توصیه نمی شود.
روش های ضدعفونی قابل اجرا در خانه کدامند؟
ضدعفونی پوست: پوست را میتوان با مالیدن الکل روی آن یا غوطه ور کردن پوست در الكل، ضد عفونی کرد.
ضدعفونی محیط خانه: میتوان با استفاده از الكل ضدعفونی یا مواد ضد عفونی کننده دارای کلر سطوح اشیا را پاک کرد.
باید به ماده موثر مواد ضد عفونی کننده و شيوه استفاده بی خطر از آن توجه شود:
- الكل ماده ای قابل اشتعال است. برای ضد عفونی، الکل را در مساحت زیاد اسپری کنید، در غیر این صورت غلظت اتانول در هوا ممکن است باعث آتش سوزی شود.
- در هنگام استفاده از مواد ضد عفونی کننده حاوی کلر ، به نسبت های رقیق سازی و غیره توجه کنید، به خصوص از مخلوط کردن با سایر ضد عفونی کننده ها خودداری کنید، زیرا ممکن است مقدار زیادی گاز سمی تولید کند، برای جلوگیری از این امر، مطابق با دفترچه راهنمای محصول از آن استفاده کنید.
مواد مقاوم در برابر حرارت: این وسایل را می توان با جوشاندن به مدت ۱۵ دقیقه ضد عفونی کرد.
شستن دست
چه زمانی دست های خود را بشوییم؟
پس از بازگشت از یک مکان عمومی، پس از لمس لوازم عمومی، پس از عطسه و سرفه، پس از در آوردن ماسک، قبل و بعد از خوردن غذا، پس از لمس اشیا، آلوده.
با چه موادی دست خود را بشوییم؟
با مایع دستشویی، آب جاری و صابون، یا مایع های ضد عفونی کننده دست حاوی الکل.
دستها را چگونه باید شست؟
- دست ها زیر جریان آب خیس شود.
- مقدار مناسب مایع دستشویی یا صابون را به صورت یکسان به کف، پشت، انگشتان و قسمت داخلی آن مالیده شود.
- دست ها با دقت به مدت ۱۵ ثانیه به صورت زیر به هم مالیده شود.
- مالیدن کف دست ها و زیر انگشتان دو دست به یکدیگر.
- مالیدن کف یک دست روی پشت دست دیگر.
- کف دست ها را به صورتی که انگشتان دست از میان یکدیگر رد شوند به هم بمالید.
- انگشتان یکی از دست ها را به داخل جمع کرده، پشت انگشت ها را به داخل دست دیگر بمالید.
- مالش گردشی شست یک دست در کف دست دیگر و بالعکس.
- مالش مدور و رفت و برگشتی با انگشتان بسته یک دست روی کف دست دیگر و بالعکس.
- دستها را زیر آب شستشو دهید. و دست ها را با دستمال یا حوله تمیز پاک کنید.
سرفه
آداب سرفه
در هنگام سرفه یا عطسه ، با آرنج یا دستمال جلو بینی و دهان خود را بپوشانید. هرگز با دست جلوی دهان و بینی خود را نگیرید.
سرفه و عطسه میتواند ویروس های زیادی را آزاد کند. در صورتی که سریعا دست ها شسته نشود، باعث آلودگی مکان هایی مانند دستگیره درها، دکمه های آسانسور، نرده و صندلی ها و اشیا، دیگر خواهد شد. در این زمان، اگر کسی این قسمت های آلوده را لمس کرده و دستان خود را نشوید، با تماس دست آلوده با دهان ، چشمها و بینی و… ویروس از طریق دستها پخش خواهد شد.
اما با پوشاندن صورت و بینی با استفاده از آرنج، ویروس روی سطح لباس پاشیده میشود و سطح اعضای بدن را آلوده نمی کند. در نتیجه اکیدا پیشنهاد می شود به آداب سرفه کردن توجه شود، در عین حال، تا قبل از شستن دست نباید سایر اعضای بدن خود را لمس کنید، به ویژه دهان، چشم، بینی و دیگر عضوهای دارای مخاط.
خود ارزیابی سرفه
برای جزئیات بیشتر به ادامه مقاله و مطالب مربوط به «مراجعه برای درمان» مراجعه شود.
انتقال از راه مدفوع
آیا کوئید ۱۹ یا کرونا ویروس می تواند از طریق مدفوع منتقل شود؟
در حال حاضر، وجود اسید نوکلئید ویروس در مدفوع فرد مبتلا به کوئید۱۹ مثبت اعلام شده، اما این امر برابر با انتقال از طریق مدفوع نیست. موشکافی بیش از حد این مسئله مفید نبود و باعث ترس عمومی است، در حال حاضر انتقال از ذرات معلق در هوا و سیستم گوارش و غيره واضح تر است ، بهتر است برای احتیاط بیشتر طبق دستور عمل زیر عمل شود.
- قبل از خوردن غذا و پس از اجابت مزاج، به صورت استاندارد دستهایتان را بشویید ، برای جزییات دقیق تر به عناوین قبلی همین مقاله ، مربوط به « شستشوی دست» مراجعه شود.
- پس از ورود به دستشویی و قبل از کشیدن سیفون، درب آن را ببندید.
آسانسور
هنگام سوار آسانسور شدن لازم است ماسک بزنیم؟
زدن دکمه آسانسور خطرناک است؟
جریان هوا در آسانسورهای کابین دار بسیار کم است، پیشنهاد می شود که هنگام سوار شدن به آسانسور ماسک زده شود، ممکن است دکمه های آسانسور به ویروس کرونا آلوده باشد، با لمس آن احتمال ابتلا به ویروس وجود دارد، هنگام لمس دکمه آسانسور بهتر است که مستقیما از انگشت دست استفاده نشود . اگر با انگشت دکمه آسانسور را لمس کردید، از لمس دیگر اعضای بدن خودداری کرده و به محض پیاده شدن از آسانسور دست هایتان را بشویید.
دفعات استفاده از آسانسور را کاهش داده، برای تردد بین طبقات تا حد ممکن از پله استفاده شود، اما در مناطقی که بیماری شیوع زیادی ندارد و خطر ابتلا پایین است نباید آنچنان مضطرب بود، باید ماسک زد و فوری دستها را شست.
دستگاه تهویه هوا
تهویه هوا را روشن کنیم یا نه؟
با روشن کردن تهویه هوای مرکزی، احتمال انتقال بیماری وجود دارد، در نتیجه در زمان شیوع، نباید از تهويه مرکزی استفاده کرد با استفاده از آن را کاهش داد، هنگامی که می خواهید از تهویه هوا استفاده کنید باید به موارد زیر توجه کنید:
- همزمان از پنکه و فن تهویه استفاده شود.
- لازم است تهویه هوا ضدعفونی شود، باید تک تک اجزا ضدعفونی شوند.
- در بازه زمانی معین پنجره را باز کنید تا هوای داخل اتاق جریان داشته باشد.
حيوان خانگی
آیا ممکن است حیوانات خانگی ویروس کوئید ۱۹ (کرونا ویروس) را انتقال دهند؟
در حال حاضر هیچ مدرکی مبنی بر مبتلا شدن گربه ، سگ یا سایر حیوانات خانگی به ویروس کرونا نیست، اما بعد تماس با حیوانات ، شستن دست با استفاده از صابون و آب میتواند به طرز قابل توجهی سایر باکتری های قابل انتقال از حیوانات به انسان را کاهش دهد، از جمله اشریشیا کلی و سالمونلا، انواع حیوانات خانگی بسیار زیاد است، اما در حال حاضر که سر منشا، و میزبان ویروس کرونا مشخص نیست، پیشنهاد می شود حیواناتی که معلوم نیست از کجا آمده اند خصوصا حيوانات وحشی را به عنوان حیوان خانگی نگهداری نکنید.
چگونگی ضد عفونی حیوانات خانگی پس از بازگشت به خانه
نیاز به ضد عفونی مخصوص نیست، نظافت روزانه و مراقب پزشکی منظم کفایت می کند.
بازی حیوانات خانگی بیرون از خانه مجاز است؟
مجاز است.
اگر حیوان، سابقه تماس با موارد مشکوک به ابتلا را داشته باشد، آیا باید آن را قرنطینه کرد؟
در دورهی شیوع، پیشنهاد می شود حيوان قرنطینه و آزمایش شود.
مرتبطين نزدیک
چه کسانی مرتبطین نزدیک هستند؟
مرتبطین نزدیک، به افرادی اشاره دارد که سابقه تماس در یکی از اشکال زیر را با افراد مشکوک به بیماری یا بیماران داشته اند.
- اقامت، تحصیل، کار یا دیگر انواع تماس نزدیک یا اقامت و کار در واحد یا یک ساختمان
- پرسنل درمانی، پرستاری، ملاقات کنندگان، اعضای خانواده و دیگر افرادی که تماس نزدیک با بیمار داشته اند، افرادی که در فضای بسته بیمار را ملاقات کرده یا توقف داشته اند، هم اتاقی ها و همراهان ایشان.
- افرادی که در یک وسیله نقلیه عمومی سوار شده باشند یا تماس نزدیک داشته باشند، شامل همراهان، مراقبت کنندگان از بیمار در وسیله نقلیه، دیگر مسافران و خدمه ای که پس از بررسی امکان تماس نزدیک ایشان با بیمار یا افراد مشکوک به بیماری مشخص شود.
- دیگر افرادی که پس از بررسی توسط بازرسان میدانی به عنوان مرتبطين نزدیک ارزیابی شوند.
چگونه متوجه شویم فرد مرتبط نزدیک هستیم یا خیر؟
پس از تعیین مرتبطين نزدیک و آنالیز خطر ابتلا، با توجه به شرایط بالینی فرد مرتبط نزدیک، شیوه تماس به بیمار، شیوه های پیشگیری اتخاذ شود و هنگام تماس همچنین با توجه به میزان سطح تماس با آلودگی بیمار و دیگر موارد، با در نظر گرفتن تمام موارد ارزیابی انجام شود.
به همین جهت، تعیین فرد مرتبط نزدیک با بیمار باید توسط افراد متخصص انجام شود، مردم فقط اطلاعات واقعی را ارائه خواهند داد. علاوه بر دوستان، خویشان و همکاران بیمار، اغلب افرادی که با وی سوار یک وسیله نقلیه بوده اند نیز شامل این موضوع هستند، به همین جهت باید به نگهداری اطلاعات شماره قطار یا هواپیما، اتوبوس یا … توجه کنیم. باید به اطلاعیه های عمومی درباره وسایل نقلیه ای که بیماران استفاده کرده اند توجه کرد، در صورت استفاده همزمان از یک وسیله نقلیه، باید گزارش داده و در منزل قرنطینه شد.
مرتبطين نزدیک به چه مواردی توجه کنند؟
ارائه گزارش و قرنطینه در خانه : جهت اطلاعات بیشتر به «قرنطینه در خانه» در اوایل این مقاله مراجعه شود.
شیوه های پیشگیری از ابتلاء به کرونا ( کوئید ۱۹ ) در شرایط مختلف
اقامت در منزل
در منزل چگونه از کرونا ( کوئید ۱۹) جلوگیری کنیم؟
- استراحت منظم، ورزش به میزان کافی، خواب کافی
- با رعایت عادات بهداشتی خوب میتوان سلامتی را تضمین کرد؛ مداومت در شستشوی دست ( به شستشوی دست» در همین مقاله مراجعه شود)، با دست کثیف چشمها، بینی و دهان را لمس نکنيد. هنگام سرفه و عطسه با دستمال جلوی بینی و دهان را بگیرید. برای جزئیات به «سرفه» در صفحات بالاتر همین مقاله مراجعه شود.)
- عدم استفاده مشترک حوله توسط اعضای خانواده، حفظ پاکیزگی مبلمان منزل
- هنگام اسکان در منزل به تهویه و جریان هوا توجه شود، حفظ بهداشت محل زندگی
- هنگام کشیدن سیفون و استفاده از دستشویی درب آن را ببندید.
- ذخيره دماسنج، ماسک پزشکی با ماسک KN95/N95 و مواد ضد عفونی آماده کنید.
- تا حد ممکن فعالیت های خارج منزل را محدود کنید.
- تا حد ممکن از تماس نزدیک با بیماران با علائم تنفسی (مانند تب، سرفه یا عطسه و …) پرهیز کنید.
- تا حد ممکن از هر گونه تجمع پرهیز شود، از حضور در فضايا مکان شلوغ پرهیز شود.
- از تماس با حیوانات وحشی و دام و حیوانان اهلی پرهیز کنید.
- به علائمی مانند تب، سرفه و … به صورت ویژه توجه کنید، در صورت بروز این علائم به توضیحات «مراجعه برای درمان» در همین مقاله توجه شود.
چگونگی ویروس زدایی در خانه
به جزئیات «ویروس زدایی» در همین مقاله مراجعه شود.
خوردن دمنوش های گیاهی، ریشه وسمه یا بخور سرکه می تواند از ابتلاء ويروس کرونا ( کوئید ۱۹) جلوگیری کند؟
دمنوش های گیاهی و ریشه وسمه باعث افزایش و تقویت سیستم ایمنی بدن میشود وموجب پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا میگردد ولی تأثیر مستقیمی بر درمان ویروس کرونا ( کوئید ۱۹) نداشته و بخور سرکه نیز شیوه زدودن کوئید ۱۹ نیست.
دیابت و راهکارهای درمانی در طب سنتی
اقدامات احتیاطی برای رژیم غذایی چیست؟
- عدم استعمال گوشت فاسد حیوانات و فراورده های تولید شده از آن ،
- گوشت پرندگان تازه را از منابع رسمی خریداری کنید و تخم مرغ، شیر و مرغ را کاملا بپزید.
- استفاده از تخته های برش و ابزار برش جداگانه برای مواد غذایی خام و پخته شده و شستشوی دست هنگام کار کردن با هرکدام از آن
- گوشت را حتی در مناطق شیوع بیماری پس از پخت کامل میتوان میل کرد.
- به رژیم غذایی و تغذیه متعادل توجه کنید.
آیا محصولات خریداری شده از سوپرمارکت نیاز به ضدعفونی دارند؟
لازم نیست، فقط بلافاصله دستان خود را بشویید، لمس اشیای آلوده شده به ویروس کرونا ( کونید ۱۹) ممکن است باعث سرایت بیماری به داخل بدن شود. همچنین اگر تماسی بین دست با چشم، دهان و بینی ایجاد شود، ممکن است باعث انتقال غیر مستقیم ویروس کرونا شود. از آنجا که زمان زنده ماندن ویروس کرونا (کوئید ۱۹) در خارج از بدن زمان کوتاهی است ، احتمال آلوده کردن اقلام توسط بیماران بسیار کم است پس نیازی به نگرانی بیش از حد نیست.
آیا غذای بیرون سالم و ایمن است؟ آیا به ضدعفونی احتیاج دارد؟
به طور کلی غذای آماده بی خطر است، اما باید یک فروشگاه معتبر انتخاب و خرید کنید. تنها از این طریق می توان اطمینان حاصل کرد که خوردن گوشت طبق اصول بهداشت و قرنطینه بوده علاوه بر آن به روش سالم تهیه شده است.
در ضمن اگر نگران خطر تماس و یا سرایت ویروس کرونا در حین تحویل غذا از پیک هستید، می توانید از او بخواهید که بسته را پشت در بگذارد و سپس خودتان بسته را بردارید. حتما پس از باز کردن بسته، دستان خود را بشویید سپس غذا را میل کنید.
چگونگی برخورد با بسته ارسالی از وو هَن و مناطق شیوع بیماری کرونا
ویروس کوئید ۱۹ مدت زمان کوتاهی خارج از بدن می تواند زنده بماند، بنابراین اگر بسته ای از این مناطق آلوده به دست شما برسد احتمال وجود این ویروس بر روی سطح آن بسیار کم است و می توان با اطمینان خاطر بسته را تحویل گرفت. اگر همچنان نگران آلودگی بسته و سطوح آن هستید، میتوانید ابتدا بسته را باز کرده، سپس بسته بندی آن را دور انداخته و دستان خود را بشویید، حتما قبل از تماس دستان خود با دهان و بینی و چشم ها، دست ها را بشویید.
آیا حمام آب گرم و تعریق می تواند باعث از بین رفتن ویروس کرونا ( کوئید ۱۹ ) شود؟
ویروس کوئید ۱۹ در دمای ۵۶ درجه سانتی گراد پس از ۳۰ دقیقه از بین خواهد رفت، هنگام استحمام و تعریق امکان رسیدن به این درجه حرارت و چنین مدت زمانی وجود ندارد. همچنین این دمای آب برای استحمام بیش از حد زیاد است، استحمام در این دما به مدت طولانی برای بدن مضر است و ممکن است سبب ایجاد مشکلاتی از قبیل سرگیجه، تپش قلب، ضعف و در مواردی بی هوشی فرد شود، با این وجود، استحمام عادی و منظم می تواند خطر بیماری را کاهش دهد.
آیا روشن کردن کولر در خانه بی خطر است؟
برای جزئیات بیشتر به محتوای مربوط به «تهویه هوا» در همین مقاله مراجعه کنید.
دستگاههای تهویه هوای مستقل در منازل باعث به جریان افتادن هوا یا انتشار ویروس در خانه و اتاق های آن نمی شوند. با این وجود، لازم است به طور مرتبه پنجره ها را باز کنید تا از گردش هوای داخل خانه اطمینان حاصل کنید. همچنین فیلترهای دستگاه تهویه ی هوا را به طور مرتبه تعویض و با تمیز کنید.
مشاهده بیمار کرونایی در مجتمع مسکونی
آیا امکان وجود ویروس کرونا روی وسایل عمومی مانند نرده راه پله و سایر تجهیزات مجتمع وجود دارد؟
این ویروس ممکن است بر سطوح این وسایل عمومی وجود داشته باشد از این رو از تماس با این وسایل خودداری کنید و همچنین از تماس دست آلوده با بینی و دهان خود جلوگیری کنید و از مالش چشمان خود بپرهیزید. در صورت تماس در اسرع وقت دست و صورت خود را بشویید.
مسئولان باید تمیز و ضدعفونی کردن اماکن و وسایل عمومی را در اولویت قرار دهند.
آیا استفاده از آسانسور سبب ابتلا به کرونا ویروس می شود؟
برای جزئیات بیشتر به محتوای مربوط به «آسانسور» در همین مقاله مراجعه کنید.
مسئولان مجتمع باید تمیز و ضدعفونی کردن اماکن عمومی را در رأس کار خود قرار دهند.
آیا زباله تولید شده توسط بیماران سبب سرایت بیماری می شود؟
احتمال آن بسیار کم است، هر چند توصیه می شود ابتدا دستان خود را بشویید و هنگام بیرون ریختن زباله مراقب آلاینده های مشکوک باشید. همچنین در صورت لزوم از دستکش یکبار مصرف استفاده کنید.
بیرون رفتن
مواردی که هنگام بیرون رفتن باید به آن توجه شود کدام است؟
- در مکان های عمومی، مخصوصا جاهایی که تراکم جمعیت وجود دارد باید از ماسک استفاده شود
- در صورت امکان، پیاده، با دوچرخه یا وسیله نقلیه شخصی بیرون بروید.
- از تماس با افرادی که علائم تب ياسرفه دارند پرهیز شود، در صورت برخورد فاصله ۱ متری رعایت شود.
- هنگام سرفه و عطسه، با استفاده از دستمال یا آرنج صورت و بینی را بپوشانید، ( برای مشاهده جزئیات به سرفه، در همین مقاله مراجعه کنید.)
- تماس با وسایل را در امکان عمومی کاهش دهید.
- از تماس دست آلوده با بینی و دهان و همچنین مالش چشم پرهیز کنید.
- مداومت در شستشوی دستها، میتوانید از ضدعفونی کننده های دست حاوی الکل و پدهای الکلی ضدعفونی کننده استفاده کنید.
- به هنگام شیوع بیماری، تا حد امکان از شرکت در هر گونه تجمع پرهیز کنید.
هنگام خروج از خانه باید به چه چیزهایی توجه کنیم؟
- لباس های رویی خود را به صورت عادی در آورده و آن را در ورودی منزل آویزان کنید یا در محلی که تهویه هوا به خوبی صورت می گیرد) و ماسک را بردارید.
- دست های خود را بشویید.
- زمان استحمام خود را از قبل خواب به بعد از ورود به منزل تغییر دهید. اگر این کارها را انجام دهید، احتمال ابتلا به کرونا ویروس جدید کم خواهد شد
- توصیه می شود لباس های بیرونی را در مکانی خاص در ورودی منزل آویزان کنید و آنها را با لباس های تمیز در کجا قرار ندهید، اگر با شخصی بیمار برخورد نداشتید، احتمال وجود آلودگی ویروس بر روی سطح لباس شما کم است؛ با این وجود احتمال دارد مقدار زیادی گرد و غبار روی لباس شما باشد پس توصيه نمی شود آنها را به اتاق خواب ببرید.
برای جزئیات بیشتر بخش «ماسک» در صفحات اولیه این مقاله و بخش شستشوی دست ها، را مطالعه کنید.
چگونگی انجام اقدامات حفاظتی هنگام ورزش در خارج از منزل
برای جزئیات بیشتر به بخش بیرون رفتن در همین مراجعه کنید.
هنگام شیوع بیماری سعی کنید از رفتن به فضاهای سرپوشیده پرتردد از جمله سالن های ورزشی خودداری کنید.
از فعالیت های خارج از منزل و رفتن به مکان های شلوغ جلوگیری کنید. برخی از فعالیت های بدنسازی را میتوان در خانه انجام داد، مانند ایروبیک، بوگا و غيره.
هنگام استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی در شهر باید به چه مواردی توجه کرد؟
برای جزئیات بیشتر به بخش «بیرون رفتن» در همین مقاله مراجعه کنید.
به پوشیدن ماسک توجه ویژه ای داشته باشید، بعد از لمس مكانهای عمومی و وسایل دیگر، دستهای خود را بشویید.
هنگام سوارشدن چند نفر در یک خودرو
چگونه باید از خود مراقب کرد؟ افراد حاضر در ماشین باید ماسک گذاشته، مکالمات را کاهش دهند، به آداب سرفه کردن توجه کنند و پنجره ها را تا حد امکان جهت تهویه هوا باز بگذارند.
اگر شخصی مشکوک به بیماری باشد، فضای داخلی خودرو باید بعد از پیاده شدن آن شخص کاملا ضدعفونی شود. برای جزئیات بیشتر به بخش «ویروس زدایی»، در همین مقاله مراجعه کنید
هنگام پرواز با هواپیما و یا استفاده از قطار باید به چه نکاتی توجه کرد؟
برای جزئیات بیشتر لطفا به مطالب بخش «بیرون رفتن» در صفحات بالاتر مراجعه کنید.
هنگام ورود با خروج از ایستگاه حتما با کارکنانی که دمای بدن افراد را اندازه گیری می کنند همکاری کنید، وعده های غذایی را کاهش دهید، سعی کنید از برداشتن ماسک خودداری کنید از تماس مکرر دستها با دهان، بینی و چشم های خود پرهیز کنيدا هنگام عطسه یا سرفه کردن، بینی و دهان خود را با دستمال کاغذی با آستین لباس خود بپوشانید، در راه، فاصله ایمنی از دیگران را حفظ کنید و به سلامتی مسافران اطرافتان توجه جدی داشته باشید.
اگر شرایط غیر عادی پیش آمد، در صورت امکان صندلی خود را تغییر دهید و موضوع را به کارکنان گزارش دهید. تا حد امکان از راهروهای شلوغ دوری کنید، رفت و آمد در کوپه ها و واگن ها را تا حد امکان کاهش دهید، از استفاده از آبخوری های عمومی خودداری کنید، سعی کنید همراه خود آب بیاورید و یا بطری آب خریداری کنید.
به شماره پرواز خود و اطلاعات سفر قطارتان توجه کنید، به اطلاعات عمومی در مورد بیمارانی که از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده می کنند توجه کنید، اگر بیماران در همان وسایل حمل و نقل قرار دارند، باید گزارش شوند و در خانه قرنطینه گردند.
بازگشت به محل کار
در مناطقی که کرونا شیوع ندارد کارکنان می توانند بلافاصله مشغول به کار شوند؟ نیاز است به چه چیزهایی توجه کنند؟
- در صورت عدم تماس با فرد بیمار و نداشتن علائم مربوط به بیماری ، کارکنان می توانند طبق مقررات ملی و سازمانی به موقع به کار خود بازگردند.
- در صورت تماس با افراد بیمار و یا بروز علائم مربوط به بیماری، لطفا آن را گزارش دهید و خود را در خانه قرنطینه کنید، در صورت لزوم برای معاینه به بیمارستان مراجعه کنید. تصمیم بگیرید با توجه به شرایط فعلی و راهنمایی افراد متخصص آیا مشغول به کار شوید یا خیر.
کارکنانی که ۲ هفته گذشته سابقه سفر و اقامت در مناطق شیوع بیماری را دارند، چگونه به کار خود بازگردند؟
- هر چه زودتر در کمیته محلی و یا دهیاری محل سکونت خود ثبت وضعیت کرده، فعالیت های برون شهری را کاهش دهید، مخصوصا از فعالیت در مکان های عمومی پرتردد پرهیز کنید.
- به مدت ۱۴ روز پس از ترک منطقه شیوع، شرایط سلامتی خود را تحت نظر بگیرید. دو بار در روز دمای بدن خود را اندازه گیری کنید، به علائم تنفسی مانند سرفه، خلط، سفتی در قفسه سینه، تنگی نفس و غیره توجه کنید، در صورت امکان به تنهایی یا در یک اتاق تک نفره با تهویه مناسب زندگی کنید و تماس نزدیک با اعضای خانواده را کاهش دهید. برای جزییات بیشتر به «قرنطینه در منزل، در اوایل این مقاله مراجعه کنید.
- در صورت وجود علائم مشکوک (از جمله تب، سرفه، گلو درد، سفتی در قفسه سینه، تنگی نفس، بی اشتهایی، خستگی، بی حالی، حالت تهوع و استفراغ، سردرد، اسهال، تپش قلب، ورم ملتحمه، درد عضلانی خفیف در ناحیه اندام ها و کمر و یا غیره) فورا بر اساس شرایط خود به پزشک مراجعه کنید. برای جزئیات بیشتر به «مراجعه جهت درمان» در ادامه این مقاله مراجعه کنید.
هنگام رد و بدل کردن مدارک چه نکاتی را رعایت کنیم؟
هنگام رد و بدل کردن مدارک و فایل های اداری ماسک بزنید، بهتر است پس از آن دستهای خود را بشویید
آیا موبایل، تلفن ثابت و کیبورد کامپیوتر باید ضدعفونی شوند؟
لوازم و تجهیزات اداری باید به صورت دوره ای ضد عفونی شوند، میتوان با کشیدن یک پنبه ی آغشته به الكل بر روی گوشی موبایل، تلفن ثابت، کیبورد کامپیوتر و غیره آنها را ضدعفونی کرد (برای جزئیات بیشتر به بخش مربوط به «ویروس زدایی» رجوع کنید).
هنگامی که چند نفر در یک دفتر با هم کار می کنند چه اقداماتی برای پیشگیری از ابتلا به کرونا ویروس لازم است؟
- از پاکیزگی و نظافت محل کار اطمینان حاصل کنید، هوای اتاق باید مداوم در جریان باشد
- بهتر است که هنگام رفت و آمد در فضاهای مشاع اذاره، اگر از امن بودن فضا برای انتقال ویروس اطمینان ندارید، از ماسک استفاده کنید.
- در دورهی شیوع، از سیستم تهویهی هوای مرکزی استفاده نکنید و یا استفاده از آن را کاهش دهید، هنگام ضرورت در استفاده از سیستم تهویجی هواء همزمان یک هواکش روشن کنید، لوازم و سیستم تهویهی هوا باید به صورت دوره ای شسته شوند.
- هر روز به طور مرتب در و پنجره ها را باز کنید تا هوا به جریان بیافتد و تهويه بشود.
- مرتب با مایع ضد عفونی کننده دستگیره در، لوازم و تجهیزات اداره را ضدعفونی کنید
- به پاکیزگی دستان خود توجه بیشتری داشته باشید. در تمامی اماکن باید شیر انبه، مایع دستشویی و دستمال توالت تعبيه شود، خود را به شستن مداوم دستهایتان عادت دهید.
- اگر علائمی مانند تبه، ضعف، سرفهی خشک، درد سینه و غیره در شخصی تشخیص داده شد، آن شخص باید به صورت موقت از حضور در محل کار خودداری و برای دریافت درمان های لازم اقدام کند، برای جزئیات بیشتر به بخش مربوط به «مراجعه برای درمان» رجوع کنید.
هنگام شرکت در جلسات باید ماسک بزنیم؟
- از شروع تا پایان جلسه از ماسک استفاده کنید.
- هنگام گفت و گو فاصله خود را با مخاطب رعایت کنید.
- پنجره ها را باز نگه دارید تا جریان هوا حفظ شود.
- تعداد جلسات گروهی را کاهش دهید.
- زمان جلسات را کنترل کنید.
آیا می توان در محیط اداری از سیستم تهویه ی هوای مرکزی استفاده کرد؟ در صورت استفاده، آیا نیاز به ضدعفونی شدن دارد؟
- در و پنجره ها بایستی باز شده تا جریان هوای اتاق حفظ شود
- از سیستم تهویهی هوای مرکزی استفاده نکنید و با استفاده از آن را کاهش دهید. در صورت ضرورت استفاده از سیستم تهویهی هوا، همزمان یک هواکش روشن کنید.
- سیستم تهویه باید به صورت دوره ای نظافت و ضدعفونی شود (برای جزئیات بیشتر به بخش «سیستم تهویه هوا» رجوع کنید).
در سفرکاری، پذیرش و همراهی بازدیدکنندگان
به چه مواردی توجه کنیم؟
و تمام افراد باید ماسک بزنند
و دمای بدن بازدیدکننده باید مورد بررسی قرار گیرد، سابقه سفر یا اقامت وی در وو هن و مناطق آلوده، تماس ایشان با بیماران با افراد مشکوک به بیماری کوئید ۱۹ مشخص شود، همچنین وجود یا عدم وجود علائم مانند تپه، سرفه و ناراحتی تنفسی بررسی شود
به وسیله نقلیه با استفاده از الکل یا دیگر مواد ضدعفونی کننده حاوی کلر یا پر استیک اسید و غیره ضدعفونی شود (مطابق دستور العمل صفحه ۱۵).
محيط عمومی
الزامات پیشگیری در مکان های خرید چیست؟
برای جزئیات به توضیحات «بیرون رفتن» مراجعه شود. از خوردن حیوانات وحشی اجتناب شود.
از تماس با گوشت خام، حیوانات ولگرد، زباله، فاضلاب اجتناب شود. در صورت تماس، دست ها به سرعت شسته شوند.
الزامات پیشگیری در بیمارستان چیست؟
به توضیحات مربوط به درمان درهمین مقاله مراجعه شود.
الزامات پیشگیری در هتل و رستوران چیست؟
از دورهمی برای غذا خوردن اجتناب شود، تا حد امکان هر نفر در میز جداگانه و با وسایل پذیرایی جداگانه به صرف غذا بپردازد.
مراجعه برای درمان
در صورت ظهور عوارضی شبیه به بیماری کرونا ویروس یا کروئید ۱۹چه زمانی نیاز به درمان است؟
در ابتدا، هرگاه در شرایط قرنطینه در منزل (به موارد مرتبط با «قرنطینه در خانه» مراجعه شود)، عوارضی شبیه به کروئید ۱۹ یا کرونا ویروس ظاهر شود، به بیمارستان ها و مراکز درمانی مراجعه نکنید و با ۱۱۵ تماس حاصل شود.
در صورتی که نیازی به قرنطینه در خانه نباشد، پیشنهاد می شود فرد طبق روند زیر به ارزیابی شرایط خویش بپردازد:
۱- تب پایین تر از ۳۸ درجه سانتی گراد، همچنین تنگی نفس، سنگینی نفس و دیگر علائم.
۲- سن فرد زیر ۶۰ و بالای ۵ سال باشد.
۳- خانم های غیر باردار، افرادی که دچار بیماری مزمن ( بیماریهای ریوی، بیماری های قلب و عروق، نارسایی کلیه، بیماری های سیستم ایمنی و … ) و چاقی نباشد.
در صورتی که فرد شامل موارد فوق باشد، پیشنهاد می شود در منزل استراحت کرده و شرایط خویش را تحت نظر قرار دهد. مایعات زیاد مصرف کند، در عین حال می تواند از داروهای سرما خوردگی که عوارض را کمتر می کنند استفاده کند.
در عین حال، از ماسک استفاده کند، بر شستن دست ها و تهویه هوای اتان و دیگر القدمات مداومت کرده و اقدامات حفاظتی از خویش و خانواده به خوبی انجام دهد.
پیشنهاد می شود فرد در صورت وقوع موارد زیر سریعا برای درمان اقدام کند:
۱- با استراحت یک تا دو روزه در منزل شرایط بیماری بهبود نیابد.
۲- اخیرا با افرادی که مبتلا به تب یا سرفه بودند تماس داشته یا به اماکئی شلوغ مانند بیمارستان، بازار، بازارهای محلی رفت و آمد داشته یا با حیوانات وحشی تماس داشته باشد.
۳- افراد سالخورده، بانوان باردار، افراد چاق، افراد دچار بیماری مزمن ریوی با قلب و عروق، کبد، کلیه و ارگان های داخلی ، افراد با سیستم ایمنی ضعیف .
هنگام مراجعه برای درمان کرونا ویروس به چه مواردی باید توجه کرد؟
در مسیر رفت و برگشت از بیمارستان
- زدن ماسک، هنگام سرفه کردن با استفاده از دستمال یا آستین پیراهن جلوی دهان و بینی خود را بگیرید. از قرار دادن دست مقابل بینی و دهان پرهیز شود.
- از مترو، اتوبوس و وسایل نقلیه عمومی پرهیز شود، از حضور در اماکن پر ازدحام پرهیز شود.
- کاربران وسایل نقلیه عمومی باید آن را ضد عفونی کنند.
هنگام مراجعه برای درمان
- داوطلبانه سابقه اقامت یا رفت آمد در مناطق و شهرهای آلوده، سابقه تماس با بیماران با افراد مشکوک به کرونا ویروس کوئید ۱۹ و همچنین افرادی و گروه هایی که پس از بیماری با آنها تماس داشته اید را اعلام کنید با پزشکان برای انجام بررسی های مربوطه همکاری کنید.
- در صورتی که فرد مشکوک به ابتلا به کرنید ۱۹ هستید، مستقیما برای درمان به بخش تب مراجعه کرده و همچنین رفت آمد خود را در بیمارستان و دیگر مناطق کاهش دهید.
- در صورتی که برای درمان دیگر موارد مجبور به حضور در بیمارستان هستید، حتما از نزدیک شدن به بخش تب و اورژانس پرهیز کنید. از تماس با بیماران دارای علائم تب و سرفه دوری کرده و در صورت برخورد حتما فاصله بیش از یک متری رعایت شود.
- پس از اتمام درمان با مراجعه، در محيط قدم نزده و سریع به منزل برگردید.
زنان باردار می توانند به صورت عادی معاینه شوند؟
زنان باردار پس از رعایت موارد پیشگیری از ابتلا، میتوانند برای معاینه بارداری به بیمارستان مراجعه کنند.
در صورت ظهور علائم تب، سرفه، سنگینی قفسه سینه، شرایط خود را به سرعت به پزشک زایمان گزارش دهند.
کودکان می توانند هنگام شیوع بیماری واکسن بزنند؟
والدین میتوانند بر اساس شرایط شیوع بیماری در محل زندگی، با مرکز کنترل بیماری یا درمانگاه مربوطه تماس حاصل کرده و از امکان واکسیناسیون پرس و جو کنند، برخی از واکسن ها را میتوان به تاخیر انداخت. پیشنهاد می شود از اعلامیه های مرکز کنترل بیماری و درمانگاه های هر منطقه تبعیت شود.