دکتر مزاج
دکترمزاج کامل‌ترین مرجع تخصصی طب سنتی
دنبال چه هستید؟
ام اس

ام اس (MS) در طب سنتی

عواقب بیماری ام اس

بیماری ام اس (Multiple sclerosis) یک بیماری ناتوان‌کننده است که مغز و نخاع را تحت تاثیر قرارداده و باعث از دست‌دادن کنترل، دید، تعادل و حواس (بی حسی) می‌شود.

در این بیماری اعصاب مغز و نخاع توسط سیستم ایمنی بدن آسیب می‌بینند، که به این اختلال بیماری خودایمنی می‌گویند.

بیماری های خودایمنی بیماری هایی هستند که در آن‌ها سیستم ایمنی بدن که وظیفه‌شان حفاظت از بدن و نابودکردن آسیب رسان‌های خارجی همچون باکتری هاست، اشتباها شروع به حمله به بافت‌های بدن می‌نمایند.

در بیماری مولتیپل اسکلروزیس، سیستم ایمنی بدن شروع به حمله به مغز و نخاع دوتا از اجزاء مهم که سیستم مرکزی اعصاب را کنترل می‌کنند، کرده و باعث فلج شدن و از کارافتادگی آنها می‌شود.

سایر بیماری‌هایی خودایمنی شامل لوپوس و آرتریت روماتوئید می‌شود.

طبق آمار منتشر شده  70 هزار نفر در ایران به بیماری ام‌اس مبتلا هستند. این آمار البته باید بیشتر از این‌ها باشد چرا که هنوز خیلی از افرادِ مبتلا به ام‌اس بیماری‌ شان را کشف نکرده‌اند و بدتر اینکه سالانه حدود 6 هزار نفر در کشور به آمار مبتلایان به ام‌اس اضافه می‌شوند.

در ده سال گذشته ام‌اس در کشور ما دوبرابر شده‌ که این موضوعی نگران‌کننده است. الگوی پیشرفت این بیماری در افراد مختلف با هم فرق دارد و طریقه ای برای پیش بینی اینکه بيماری هر شخص چطور پیش خواهد رفت وجود ندارد.

انواع بیماری ام اس

ام اس پیشرونده اولیه

در این نوع ، بیماری به تدریج با گذشت زمان بدتر می شود.

هیچ تعریف مناسبی از حملات این علائم ارائه نشده است، و بهبودی کمی حاصل شده و یا هیچ بهبودی بدست نمی آید. علاوه بر این، درمان این بیماری دراین نوع از ام اس کاربردی ندارد. حدود ۱۰ درصد ازافراد مبتلا به ام اس به این نوع مبتلا هستند.

چند مورد که از سایر انواع ام اس متمایز می باشد:

افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس پیشرونده اولیه معمولا زمانی که بیماری تشخیص داده می شود مسن تر هستند میانگین سنی ۴۰ می باشد. تعداد تقریبا مساوی از مردان و زنان به آن مبتلا می شوند.

در سایر انواع این بیماری، نسبت زنان به مردان ۳ به ۱ می باشد. معمولا به معلولیت منجر می شود که زودتر از رایج ترین نوع ام اس یعنی عودکننده – فروکش کننده اتفاق می افتد.

ام اس پیشرونده ثانویه

پس از زندگی با ام اس عود کننده – فروکش کننده برای چندین سال، بسیاری از افراد به ام اس پیشرونده ثانویه مبتلا می شوند. در این نوع، علائم بصورت ثابت شروع شده و هیچ عود و فروکشی ندارند (از این بابت، شبیه نوع پیشرونده اولیه می باشد).

تغییر معمولا بین ۱۰ تا ۲۰ سال بعد از تشخیص ام اس عودکننده – فروکش کننده اتفاق می افتد.

ام اس پیشرونده – عودکننده

ام اس پیشرونده – عودکننده نادرترین نوع ام اس است. عود یا حملات اغلب اوقات اتفاق می افتد . اما علایم ادامه یافته و بین عودها بدتر و بدتر می شوند.

عواقب بیماری ام اس

معمولاً افراد بعد از بروز علایمی مانند بی حسی و سوزن شدن دست و پا و یا از دست دادن تعادل به پزشک مراجعه می کنند و با انجام آزمایش و معاینه متوجه می شوند که به بیماری MS مبتلا شده اند.

علائم بیماری ام اس

نشانه‌های بیماری مولتیپل اسکلروزیس متنوع و متفاوت است، اما باید توجه داشته باشید هیچ یك از این نشانه‌ها، در ام‌اس موقت و گذرا نیست و حداقل باید یك روز ادامه داشته باشد.

سوزش در انگشتان

شایع‌ترین حالت درگیری بیماری با علائم حسی نمایان می‌شود، ای است که در چنین شرایطی معمولاً فرد در قسمت‌های انتهایی هر دو دست و هر دو پا (قسمت‌هایی از بدن كه فرد از دستكش و جوراب استفاده می‌كند) سوزش و گزگز شدیدی را احساس خواهد كرد.

خستگی مفرط

خستگی مفرط در بیماری های متعددی دیده می شود از جمله «ام اس»؛ در مرحله اول این بیماری، حدود ۲۰ درصد بیماران دچار خستگی مفرط می شوند. احساس ضعف، خستگی یا سستی دست و پا علامت شایع این بیماری است.

التهاب عصب بینایی و مشکلات چشم

این مشکل برای بیش از ۵۰ درصد مبتلایان به ام اس ایجاد می شود و در ۱۵ درصد افراد، جزو اولین علایم است. این مشکل می تواند به شکل دوبینی، چشم درد و دید غیرواضح بروز کند

از دست دادن تعادل

در موارد متعدد، نداشتن تعادل یا راه رفتن به صورت غیرعادی می تواند علایم اولیه این بیماری باشد. برخی از مبتلایان در مستقیم راه رفتن مشکل دارند و به آسانی تعادل خود را از دست می دهند.

اسپاسم عضلانی (Spasticity)

این حالت، ناتوانی در کنترل عضله است که در مبتلایان به این بیماری، بسیار شایع است.

بی اختیاری ادرار

مشکل مثانه یا روده در مبتلایان به ام اس شایع است. در صورت مشکل ساز بودن این مسئله بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

علائم دیگر

سرگیجه، لرزش، درد صورت، اسپاسم عضله، مشکل گفتاری، علایم دیگر این بیماری است.

اگر فکر می کنم ام اس دارم، با چه پزشکانی باید مشورت کنم؟

یک پزشک معمولی هم می تواند ام اس را تشخیص دهد. هر چند، ام اس یک بیماری پیچیده است که بر روی سیستم عصبی تاثیر می گذارد. بنابراین مراجعه به یک پزشک متخصص مغز و اعصاب ، می تواند گزینه بهتری باشد.

متخصصان مغز و اعصاب آشنایی بهتری با این بیماری داشته و در روش های مقابله با آن نیز مهارت بیشتری دارند و به اصطلاح به روز ترند.

ام اس (ms) یک بیماری سرد جهانی

ام اس یک بیماری سرد تعریف می شود از این رو در مناطق سردسیر و مرطوب بیشتر هست و همچنین در بین زنان شیوع بیشتری دارد.

یک نکته ای هست و آن این است که در کشور هندوستان که کشوری بزرگ با بیش از یک میلیارد نفر جمعیت است بیماری ام اس بسیار نایاب است! اما این بیماری در ایران و انگلستان بسیار شایع است.

چرا در هندوستان اینقدر بیمار ام اسی نایاب است؟

این یک دلیل بسیار ساده و مهم دارد که موجب تعجب شما خواهد شد و آن دلیل این است که در هندوستان غذای گرم مزاج می خورند.

مصرف فلفل و غذاهای تند در واقع به یک عادت و فرهنگ در هندوستان تبدیل شده است. لذا می بینیم که مردم هندوستان همیشه سالم شاد و تندرست هستند لذا مصرف گرمی ها خیلی اهمیت فراوانی دارد.

ام اس نه تنها کنترل میشه بلکه درمان آن هم وجود دارد البته در طب سنتی . موارد بسیاری دیده شده که با روش های طب سنتی بهبودی بسیار زیادی در افراد اتفاق افتاده و طبق اخرین نتایج روی جامعه اماری بزرگی در ایران بصورت کامل در همه افراد بهبودی زیادی اتفاق افتاده.

بیماری ام اس طی یک دوره ۶ ماه الی ۱ ساله درمان خواهد شد.

ام اس در شخصی با علائم مزاجی سرد یا در فرد گرم مزاج با خوردن سردی بیش از حد در مدت طولانی یا شرایط بسیار بد روحی رخ میدهد.

درمان ام اس در طب سنتی

درمان زیر را در مورد ام اس سرد انجام دهید:

  • دوسین (۱ واحد سیاه دانه نیم کوب + ۳ واحد عسل) هر ۸ ساعت یک قاشق مرباخوری
  • روغن سیاه دانه روی مفاصل بمالند روزی ۳ مرتبه
  • ارده با شیره انگور هفته ای ۵ الی ۷ وعده صبحانه
  • فسنجان بادام (نیم گردو + نیم بادام درختی) هفته ای ۳ وعده شام
  • بادام روزی ۱۴ عدد دانه دانه مثل آدامس مصرف شود.

توجه : می توانید همین ۱۴ عدد بادام را به همراه یک لیوان آب و ۲ قاشق غذاخوری عسل داخل مخلوط کن ریخته سپس میل کنید.

  • انجیر شبی ۷ عدد ـ زیتون ۷ عدد صبحها
  • استشمام مداوم عطرهای گرم (محمدی ـ یاس ـ نرگس)

موارد منع مصرف

  • هر عاملی که باعث ضعف قوت است مثل امراض مزمن و  تب های طولانی
  • سرد شدن عصب مثلا در اثر مصرف تریاک
  • سکون و بی حرکتی مفرط
  • خواب بیش از حد
  • گرم شدن عصب مثلا در اثر توقف طولانی در سونا
  • گزش برخی موجودات مثل عروس دریایی  و برخی مارها
  • افراط در غذاهای غلیظ
  • زیاده روی در مصرف آب سرد
  • مصرف یخ به عنوان یک فاکتور مستعد کننده استرخا و خدر 
  • خشک شدن مزاج عصب
  • رژیم های لاغری سخت و فشرده به خاطر غلبه ضعف و خشکی
  • گفته می شود  که این بیماری در اثر سردی و غلبه #بلغم و #سودا در #مغز است

غذاهای مضر در این بیماری

پرهیز از تخم مرغ ها، محصولات لبنی، بستنی، ترشی، تمر هندی، ماهی، فلفل، دارچین، زنجفیل، زیره، سرکه، چای، قهوه، سوسیس، کالباس، نسکافه، کاکائو، بادمجان، فست فود، برنج سفید، مواد غذایی کنسرو شده، گوشت گاو و شتر، غذاهای سرخ کرده.

از غذاهای مزاج سرد استفاده نشود.

غذاهای مفید در این بیماری

مصرف آلو خشک، آب زرشک، تمشک، انجیر، زیتون، بادام، کنجد، گردو، پسته، فندق، انگور، کشمش آفتابی، به، غذاهای آب پز و دیگر گیاهان دارای منیزیم چون دانه خشخاش، لوبیا چشم بلبلی، اسفناج، عسل، سبزی های تازه، نخود، چغندر، حبوبات و آجیل خام .

این مواد غذایی میتواند در درمان این بیماری موثر باشند و برای تقویت مفاصل خوردن هفته ای ۳ بار پاچه گوسفند توصیه میشود.

درمان بیماری ام اس در پزشکی نوین

برای درمان بیماری مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس (ms) در پزشکی نوین داروهای گوناگونی مورد استفاده قرار میگیرند. از جمله میتوان به داروهای سرکوب کننده ایمنی اشاره کرد که البته عوارض فراوانی برای بیماران به دنبال دارد.

نویسنده: علی مهدیان دهکردی